In 4 stappen je vergoeding fysiotherapie voor 2021 kiezen

Ieder najaar kun je je zorgverzekering aanpassen, of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Een wijziging is snel geregeld. Maar welke wil je maken? Weet jij bijvoorbeeld hoeveel fysiotherapie jij per jaar nodig hebt? Ga je dit zelf betalen, of wil je je hiervoor verzekeren? En wat is voor jou dan de beste verzekering? Wij hebben dagelijks te maken met de vergoeding van fysiotherapie en begrijpen dat het best lastig is om deze vragen te beantwoorden. Daarom helpen we je graag bij het maken van een goede keus!

Iedere zorgverzekeraar heeft namelijk zijn eigen beleid en de verschillen in aanvullende verzekeringen zijn groot. We raadden je dus aan deze te vergelijken. Je kan dan zelfs ontdekken dat het voor jou de beste keus is, om je niet te verzekeren. Maar voor je kan vergelijken, moet je wel weten hoe de vergoeding van fysiotherapie geregeld is en wat hierin voor jou belangrijk is.

vergoeding-fysiotherapie-2021-informatie-fysiosportief

Welke vergoeding voor fysiotherapie heb jij nodig?

Lees de onderstaande informatie, beantwoord de 4 vragen en maak je vergelijking. Kom je er toch nog niet uit? Stel dan je vraag aan ons. Wij helpen je graag!

1. Hoeveel fysiotherapie heb jij in 2021 nodig?
Bepaal voor jezelf hoeveel behandelingen je van welke vorm van fysiotherapie nodig denkt te hebben. Sommige polissen vergoeden bijvoorbeeld minder manuele therapie dan fysiotherapie. Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een klacht of blessure. Sport je of beweegt je intensief? Dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig hebt. Ook als je vaker last hebt van jouw spieren of gewrichten zul je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval aan te raden.

2. Wat is de werkelijke vergoeding van je verzekering?
Weet je hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben? Kijk dan of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd, een maximum bedrag of in aantal behandelingen. Worden bijvoorbeeld maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Of maximaal € 250 of € 1.000? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met welke vorm van fysiotherapie jij nodig denkt te hebben. 

Een behandeling met de specialisatie manuele therapie of kinderfysiotherapie heeft bijvoorbeeld een ander tarief dan reguliere fysiotherapie. Denk jij gespecialiseerde fysiotherapie nodig te hebben? Dan is het verstandiger te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Weet je niet hoeveel behandelingen jij nodig hebt? dan is het wellicht beter te kiezen voor een maximum bedrag. Zo betaal je niet teveel premie of voorkom je dat je alsnog behandelingen moet betalen, terwijl je wel voldoende verzekerd bent.

Naast deze verschillen in berekening hanteren zorgverzekeraars ook beperkingen in hun polissen. Sommige beloven bijvoorbeeld veel behandelingen te vergoeden, maar eisen dat er vanaf een bepaald aantal behandelingen een machtiging moet worden aangevraagd. Die machtiging van de zorgverzekeraar heb je dan nodig om voor verdere vergoeding in aanmerking te komen. Helaas worden deze machtigingen niet vaak verleend, en krijg je niet meer behandelingen vergoed. Controleer dus of het aantal behandelingen dat vergoed wordt niet beperkt is en overeenkomt met wat je nodig hebt.

Ook vragen verzekeraars voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen jou op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Tenslotte hanteren veel zorgverzekeraars een behandelindex. Deze index geeft aan wat het behandelgemiddelde van een praktijk is ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Door deze behandelindex worden fysiotherapeuten afgerekend op het afwijken van het landelijk gemiddelde dat zorgverzekeraars voor een bepaalde klacht hanteren. Ongeacht jouw polisvoorwaarden.

3. Wat is je keuzevrijheid?
Wil je door elke fysiotherapeut geholpen kunnen worden, of alleen door de therapeuten die een overeenkomst je me zorgverzekeraar hebben? Dit kies je in de polisvormen restitutie of natura.

Bij een naturapolis mag je alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Doe je dat niet dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Welk deel dit is staat in je polis. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Je hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid. Voor 2021 hebben wij een overeenkomst met alle zorgverzekeraars afgesloten.

4. Wat is je premie?
Weet je hoeveel behandelingen je in 2019 nodig hebt, wat de werkelijke vergoeding en wat de keuzevrijheid van de aanvullende verzekering is? Vergelijk pas dan de premie die je per maand betaald. Bijvoorbeeld op websites als de Consumentenbond of Zorgwijzer

Maak je keus voor je fysiotherapie vergoeding in 2021

Wil je van zorgverzekeraar wisselen? Je kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Zeg op tijd en in ieder geval voor 1 januari je zorgverzekering op! Misschien moet je bij je nieuwe zorgverzekeraar bijvoorbeeld een medische verklaring of gezondheidsverklaring invullen. Hou er rekening mee dat een verzekeraar je op basis van die verklaring mag weigeren. Doe je niets, dan loopt jouw bestaande verzekering gewoon door. 

Stap je over? Zorg er dan voor dat je vóór 1 februari een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Daarmee voorkom je een boete.

Wij wensen je veel succes met het vinden van jouw juiste verzekering voor fysiotherapie voor 2021 en mocht het nodig zijn, dan helpen we je hier graag bij!

24 april 2024
fysiosportief-haren-rijksstraatweg-148-harens-lyceum

De leerlingen van het Harens Lyceum bezochten fysiosportief Haren Rijksstraatweg 148

Wat een energieke ochtend bij fysiosportief! Het Harens Lyceum bracht vandaag een bezoekje aan ons voor een kijkje achter de schermen van het fysiotherapeutische werk. We deelden onze dagelijkse avonturen als fysiotherapeut en trapten de ochtend af met een warming-up, daarna gingen... Lees verder

23 april 2024
manueel-therapeut-groningen-fysiosportief-2

Pieter van fysiosportief helpt je met manuele therapie

Manuele therapie is gespecialiseerde fysiotherapie voor onderzoek en behandeling van de bewegingen van je gewrichten. Onze manueel therapeut Pieter is een van de manueel therapeuten van fysiosportief en helpt je met manuele therapie. Manuele therapie... Lees verder