Wat doen onze Dannie en Marcel op trainingskamp met Team 4 Mijl?

Elk jaar rond de laatste week van april vertrekt er een groep van Team 4 Mijl-atleten naar Portugal voor een trainingsstage van twee weken ter voorbereiding op het aankomende baanseizoen. Lees hier hoe een dag uit dit trainingskamp eruit ziet en hoe onze Dannie en Marcel helpen met de sportmedische begeleiding.

7:55

Het is druk bij de lift van hotel Alba. Om uiterlijk 8:00 uur moet iedereen namelijk verzameld zijn in de lobby voor het traditionele ochtendappel. ‘Acht uur is acht uur’, aldus coach Eddy, dus iedereen zorgt er ook voor op tijd te zijn. Sommige atleten zitten er wat slaperig bij met een bord havermout op schoot, anderen hebben al ontbeten en zijn klaarwakker. Vervolgens wordt het programma van de dag voorgedragen. ‘Het is vandaag vrij simpel: Henk Kramer gaat fietsen, Jolien de Waard overlegt met Sybren en de rest heeft vanochtend een baantraining.’

8:30
De medische staf, bestaande uit Dannie Snijder en Marcel van Burgsteden van fysiosportief,  maakt tijd voor de atleten die last van pijntjes of blessures hebben. Vandaag wordt een enkel behandeld en worden er een paar knieën ingetaped zodat er toch getraind kan worden.

9:30
De middellange afstand atleten vertrekken gezamenlijk (op de mooie oranje fietsen) naar de atletiekbaan in Vila Real de Santo António. De sprinters vertrekken later, zodat ze op een minder drukke baan kunnen trainen en zodat de coaches de aandacht beter kunnen verdelen. Pas op de baan wordt het programma van de training geconcretiseerd. Een aantal atleten heeft het volgende programma: 15 x 200 meter, net iets boven hun 800 meter of 1500 meter wedstrijdtempo met een korte pauze van één minuut. Na een paar herhalingen blijkt de training erg zwaar; er staat veel wind en het tempo komt niet vanzelf. Door de korte pauzes is het moeilijk om te herstellen tussen de herhalingen door. Elk loopje wordt er meer melkzuur opgebouwd in de spieren van de atleten, waardoor er het typische gevoel van verzuring optreedt. Niet alle atleten weten de training te voltooien: het was zwaarder dan van tevoren gedacht.
11:00 uur
Terwijl de MiLa-atleten voorovergebogen met de handen op de knieën staan uit te hijgen komen de sprinters van Team 4 Mijl het terrein op. Ze weten dat het een zware training zal worden: 3-6 x 300 meter sprinten met maximale intensiteit. Alle dames zullen dit wedstrijdseizoen uitkomen op de 400 meter, maar desalniettemin bestaat het groepje uit zeer verschillende loop-types. Waar Bernice Meijer gewend is om haar race relatief vlak te lopen, moet Leonie van Vliet het bijvoorbeeld van een snelle eerste 200 meter hebben. Dit is ook terug te zien in de training van vandaag. Leonie loopt de eerste 300 meter ontzettend snel, maar dit eist ook meteen haar tol. Voor haar blijft het bij drie herhalingen deze training.

13:30

Terug in hotel Alba staan Dannie en Marcel klaar om de spieren van de vermoeide atleten los te masseren. Elke atleet wordt om de dag gemasseerd; dit zorgt voor een optimaal herstel en een vermindering van het risico op blessures. Daarnaast zorgt de droge humor van de fysio’s voor de nodige ontspanning van de geest.

15:30
Hoewel de atleten normaal meestal twee keer op een dag trainen is dit vandaag anders. Omdat deze baantraining erg belastend was, werd er voor veel atleten gekozen voor rust om goed te kunnen herstellen voor de volgende dag. Toch zijn er een paar atleten die deze middag toch nog in actie komen tijdens een rustige duurloop of bij een kort tochtje op de fiets.

19:30
Nadat de coaches in overleg met de fysio’s het programma voor de volgende dag hebben vastgesteld, verzamelt het hele team zich beneden in de lobby. Vandaag staat er een teamquiz op het programma. Iedereen heeft van tevoren wat eten bereid, quizmasters Bram en Henk delen de plaatjesronde uit aan de verschillende teams: ‘Geef van deze twaalf bekende kunstwerken en gebouwen de naam, kunstenaar en plaats waar je ze kunt vinden.’ Onder andere ‘de denker’ van Rodin en het ‘het meisje met de parel’ komen langs. Andere vragen zijn: ‘Op welke afstanden pakte Wim Slijkhuis in 1948 Olympische medaille?’, ‘Hoe heet de Oostenrijkse skydiver die in 2012 tijdens een sprong de geluidsbarrière doorbrak?’ en ‘Welk nummer stond er op het startblok dat Wessel omschopte tijdens zijn teleurstellende 800 meter finale bij het NK Indoor?’. Na de muziekronde, waarbij 15 nummers langskomen waarvan titel en artiest geraden moeten worden, zit de quiz er op. De kennis is getest, het was een lange avond en het is tijd om naar bed te gaan. Morgen is het een rustdag, dus de atleten mogen uitslapen.

11 juni 2024
stabiliteitstraining-fysiotherapie-groningen-fysiosportief-4

Laurens helpt je met stabiliteitsoefeningen bij fysiosportief Friesestraatweg 18-5

Dag, mijn naam is Laurens en in 2024 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut in Groningen. Ik heb altijd al een passie voor bewegen gehad en deze is al begonnen vanaf dat ik ben geboren. Sinds dat ik mij kan herinneren hou ik van... Lees verder

11 juni 2024
ervaringen-fysiosportief-fysiotherapie-groningen.001

Ervaringen bij fysiosportief Groningen zie je in deze video over 2023 van Qualiview

Elke dag weer doen wij ons best om iedereen zo goed en zo snel mogelijk weer vrijuit te laten bewegen. Hierbij kunnen wij veel leren van jou! Daarom vragen wij actief na hoe jij onze behandeling ervaart. Dit doen we natuurlijk tijdens... Lees verder