Zijn hulpmiddelen voor nekpijn en rugpijn zinvol?

Zit je onderuitgezakt? Toevallig ook weleens een pijnlijke of stijve rug? Dan ben je niet alleen en bovendien ben je dan de ideale doelgroep voor een rugsteun. Het is zelfs goed mogelijk dat je op Instagram of Facebook al een advertentie hebt gezien van zo’n brace, die pijnklachten zou laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar let op, zeggen experts, dat is een loze belofte.

Alleen al in Nederland hebben miljoenen mensen last van pijn in hun nek of pijn in hun rug. Dik twee miljoen mensen gaan er jaarlijks voor langs de huisarts, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Rond de anderhalf miljoen mensen bezoeken jaarlijks een fysiotherapeut vanwege nek- of rugpijn. En dit soort klachten neemt al jaren toe. Het lastige van rugpijn is dat lang niet altijd een duidelijke, eenduidige oorzaak is aan te wijzen. Het kan te maken hebben met allerlei vormen van schade aan gewrichten en spieren, maar veel vaker zijn klachten niet te herleiden naar tastbare of zichtbare problemen. Ook overbelasting, stress en vermoeidheid hebben invloed. Dat geldt nog meer voor langdurige klachten.

Heb jij pijn in je nek of rug en wil je dit eens bespreken met een van onze fysiotherapeuten die hierin gespecialiseerd zijn?

Hulpmiddelen voor nekpijn en rugpijn

Waar de medische wetenschap nauwelijks een oplossing heeft voor chronische rugpijn, verkopen bedrijven talloze hulpmiddelen die beloven je houding te verbeteren en pijn te verlichten. De prijzen variëren van 20 tot zo’n 90 euro. De hulpmiddelen bestaan meestal uit elastische banden die de schouders naar achter trekken of de onderrug ondersteunen. De technieken zijn al jaren in omloop, maar worden op sociale media gericht in de markt gezet. “Deze bedrijven kijken naar welk menselijk ongemak veel voorkomt en verzinnen daar een product bij”, zegt Ria Nijhuis-Van der Sanden, emeritus hoogleraar paramedische wetenschappen van de Radboud Universiteit en onder meer gespecialiseerd in fysiotherapie en ergotherapie. Zij hamert erop dat de oorzaak van chronische rugpijn vaak onbekend is en vindt het kwalijk dat hulpmiddelen worden aangeprezen als pasklare oplossing.

Online komen bijzondere oplossingen voorbij voor elk denkbaar ongemak
“Met halfbakken logica worden mensen aangesproken op hun klachten”, zegt Nijhuis-Van der Sanden. De stelling dat steun leidt tot een betere houding en een betere houding tot minder klachten en pijn, klinkt misschien logisch, maar is dat volgens haar niet. “Want een gezond mens met pijn, past zelf zijn houding aan. Niet het krom zitten is het probleem, het gaat om overbelasting. En dat voorkom je alleen door veel te bewegen en regelmatig een andere houding aan te nemen. Daar helpen deze producten niet bij.”

De emeritus hoogleraar is bang dat veel mensen te weinig kennis hebben om door de onzin heen te prikken. Een vrees die wordt bevestigd door de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR). Daar komen wekelijks vragen binnen over dit het nut van hulpmiddelen. Voorzitter Leen Voogt adviseert patiënten altijd een arts te raadplegen. “Ik zeg altijd: vertrouw niet te veel op dokter Google.” Hoogleraar orthopedie Rob Nelissen van het LUMC beaamt dat de aangeboden steunmiddelen weinig uithalen, maar ziet er geen gevaar in. “Het zou mooi zijn als iemand een oplossing heeft voor een van de meest voorkomende klachten in de westerse wereld. Dat lijkt dit niet, maar als mensen zich beter voelen, al dan niet vanwege een placebo-effect, why not.”

Oefeningen voor je nek of rug

Naast hulpmiddelen die steun geven, bestaan er ook hulpmiddelen die je activeren. Bijvoorbeeld een kastje zo groot als een computermuis dat tussen de schouderbladen wordt geplakt en trilt als de gebruiker onderuitgezakt zit. Nijhuis-Van der Sanden denkt dat het inderdaad een goede herinnering kan zijn, maar de claim dat de rugspieren worden getraind klopt volgens haar niet. “Daar moet je oefeningen voor doen.” Ook is het de vraag of mensen op de lange termijn nog wel reageren op de prikkel, laat staan of mensen recht blijven zitten als ze stoppen met het machientje. “Je kunt het vergelijken met diëten”, zegt hoogleraar orthopedie Nelissen. “Dat beklijft vaak niet, maar als het wel leidt tot een lifestyle change is dat mooi meegenomen.”

Dit nieuwsartikel lazen wij op de nieuwspagina van het NOS en vonden het zo leuk dat we het graag met je delen!

31 december 2024
praktijktarieven-fysiosportief-2025

Kies je fysiotherapie verzekering voor 2025 in 4 stappen

Elk najaar kun je je zorgverzekering aanpassen of overstappen. Maar hoe kies je de juiste fysiotherapieverzekering? Weet je hoeveel behandelingen je in 2025 nodig hebt? Wil je deze zelf betalen of via een verzekering laten dekken? Wij helpen je in 4 stappen graag bij het... Lees verder

31 december 2024
fysiosportief-overeenkomst-alle-zorgverzekeraars

Ook in 2025 heeft fysiosportief een overeenkomst met alle zorgverzekeraars

Bij fysiosportief vinden we het belangrijk dat iedereen vrijuit kan bewegen. Daarom hebben we ook voor 2025 een overeenkomst met alle zorgverzekeraars in Nederland. Hierdoor worden je behandelingen bij ons door elke zorgverzekeraar vergoed! Controleer je fysiotherapieverzekering voor 2025 Zorgverzekeraars hebben hun polissen... Lees verder