FYSIOTHERAPIE VOOR EEN HIELSPOOR

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een hielspoor.

Wat is een hielspoor?

Onder je voet loopt een peesplaat, die in een moeilijke term de fasciae plantaris heet. Deze loopt van de onderkant van het hielbeen (het bot van je hak) naar het onderste gedeelte van je tenen. Het is een erg sterk weefsel en biedt ondersteuning aan de gehele voet. Bij het lopen of wanneer je op de tenen gaat staan, wordt het peesblad op rek gebracht. Bij een hielspoor verkalkt het gedeelte van de pees ter hoogte van de aanhechting op het hielbeen. Soms kan het ook zijn dat de kwaliteit en structuur van het peesblad achteruit gaat waardoor het kwetsbaarder wordt. Dit noemen we een fascitis plantaris. Beide klachten leiden tot irriterende pijn aan de onderkant van de voet.

Hoe ontstaat een hielspoor?

Een hielspoor ontstaat vermoedelijk door langdurige compressie op een klein oppervlak van het hielbeen. De klacht ontstaat geleidelijk, en ouderdom en overgewicht geeft een hogere kans op het ontwikkelen van een hielspoor. De overmatige botvorming kan ervoor zorgen dat omliggende structuren geïrriteerd raken. Meestal ontstaan de klachten tijdens lopen of langdurig staan.

Wat voel je van een hielspoor?

Er is sprake van pijn aan de onderzijde van de voet, ter hoogte van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen. Als je erop drukt geeft dit herkenbare pijn, en ook tijdens het lopen of lang staan kun je het voelen. Er kan sprake zijn van startpijn, waarbij er meer klachten zijn nader er een tijdje niet is gelopen. Soms is de de hak wat verdikt, en rek geven waarbij je de tenen naar boven buigt kan de klachten wat verergeren.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een hielspoor?

Het is belangrijk te weten dat het herstel een langdurig proces kan zijn. Ga niet heel lang achter elkaar lopen of staan, en ga even zitten na lange inspanning. Blijf echter wel in beweging, want stilzitten is niet goed.
De overmatige druk moet worden weggenomen, waarbij de oorzaken moeten worden aangepakt. Denk hierbij aan afvallen, inlegzooltjes, het verminderen van hardlopen en niet op blote voeten lopen. Soms helpt het om goede schoenen met stijve zool aan te schaffen. Daarnaast moet het peesblad zelf goed revalideren aan de hand van rekoefeningen en excentrische krachttraining (waarbij de spier langer wordt gemaakt tijdens inspanning).

Hier kan ons team van voet fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een hielspoor

Allereerst stellen wij vast of er daadwerkelijk sprake is van een hielspoor of een fascitis plantaris. Afhankelijk hiervan starten wij met een programma om de symptomen te verminderen. Dit bevat onder andere het in kaart brengen van de dagelijkse activiteiten en deze aanpassen op de belastbaarheid en stretchoefeningen om de soepelheid van de enkel en de peesplaat te verbeteren. Ook kunnen we de voet intapen om de pijn tijdelijk wat te verlichten, en adviseren op het gebied van schoeisel en zooltjes. Als het aangewezen is voor jouw aandoening maken we gebruik van shockwave therapie.

Shockwave maakt gebruik van hoog-energetische geluidsgolven die het aangetaste peesweefsel prikkelen. Hierdoor wordt een genezingsreactie in gang gezet, in plaats van het continueren van ontsteking door het lichaam. De doorbloeding en stofwisseling worden gestimuleerd. Als de behandeling aanslaat zijn hiervoor niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, tot maximaal 10. Als er na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft doorgaan met deze behandeling geen effect.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een hielspoor, of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je voet

Voor meer informatie over de voet kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.