FYSIOTHERPIE VOOR HET TARSAAL TUNNEL SYNDROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een hielspoor.

Wat is het tarsaal tunnel syndroom?

Er is een zenuw aan de binnenzijde van de enkel die door een soort tunnel loopt. Deze zenuw noemen we de nervus tibialis. De tunnel noemen we de zogenaamde tarsale tunnel. Er lopen echter nog meer structuren door de tunnel, namelijk pezen en bloedvaten. De buitenkant van de tunnel bestaat uit een stevige peesachtige band, die ervoor zorgt dat alles op zijn plek blijft. De binnenzijde van de tunnel wordt gevormd door het botweefsel van de voet. Bij het tarsale tunnel syndroom wordt de tibalis zenuw in de tunnel bekneld. Het is een aandoening die vaak gemist wordt.

Hoe ontstaat het tarsaal tunnel syndroom?

De klachten kunnen acuut ontstaan, of geleidelijk. Er zijn veel oorzaken die leiden tot een vernauwing in de tunnel, waardoor de zenuw beklemd raakt. Denk hierbij aan een standsafwijking van de voet, zwelling of verdikking van de pezen, te kleine of smalle schoenen, botbreuken, of verzwikking van de enkel. Ook overbelasting kan uiteindelijk leiden tot het tarsale tunnel syndroom.

De aandoening komt vaak voor bij hardlopers en sporters die een sport beoefenen waar veel gesprongen wordt. Denk hierbij aan basketbal of volleybal. Het kan echter bij iedereen voorkomen.

Wat voel je van het tarsaal tunnel syndroom?

Je voelt vaak pijn, soms doofheid en tintelingen of een branderig gevoel aan de binnenkant van je enkel. Dit kan uitstralen naar de onderkant van de voet, naar de hiel of naar de tenen. Ook kan hier soms een gevoel van kramp ontstaan. Ook kan de pijn uitstralen richting de binnenkant van de kuit. Op het moment dat je lang moet staan, een grote wandeling maakt of gaat hardlopen worden de klachten erger. In rust valt de pijn meestal mee, maar in de nacht kan het soms wel pijnlijk zijn. Op het moment dat je strakke schoenen draagt wordt de pijn erger.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van het tarsaal tunnel syndroom?

Het is belangrijk om hier niet te lang mee rond te lopen, maar tijdig naar een specialist te gaan om de voet te onderzoeken. Aangezien er verschillende factoren zijn die de klacht kunnen veroorzaken, zijn er ook verschillende behandelingen mogelijk. Het is dus belangrijk om te kijken waar jouw klacht precies vandaan komt, en hoe je dit kunt veranderen. Het is belangrijk om de voet niet overmatig te belasten, en goede schoenen te dragen die de voet niet afknellen. Ook rekoefeningen van je kuiten en krachtoefeningen van de enkel en kuiten kunnen de klachten helpen voorkomen.

Hier kan ons team van voet fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor het tarsaal tunnel syndroom

Allereerst onderzoeken wij de voet uitvoerig, om te kijken waar de klacht vandaan komt en wat er eigenlijk aan de hand is. Op het moment dat er sprake is van tarsaal tunnel syndroom helpen wij u om de dagelijkse functionaliteit en activiteitenpatroon te verbeteren en op peil te houden. We maken samen een plan om uw specifieke behoeftes en doelen aan te pakken. Daarnaast gaan wij aan de slag met mobilisaties en oefeningen die de zenuwen bewegen en doen afglijden. Zo kunnen de symptomen verminderd worden. We gaan in de oefenzaal aan de slag voor het versterken van het onderbeen en enkel, en eventueel gebruiken wij tape om de druk op de zenuw wat te verminderen. Mocht dit niet baten, dan overleggen wij met de huisarts en de chirurg of een injectie met corticosteroïden of een operatieve ingreep een gepaste oplossing kan zijn.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van tarsaal tunnel syndroom, of ben je hieraan geopereerd en wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je voet

Voor meer informatie over de voet kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.