Als je artrose hebt dan is het belangrijk dat je zo actief mogelijk blijft bewegen

Dit kan helpen je pijn en andere artrose klachten te verminderen en voorkomt dat je hulpmiddelen nodig hebt.

Je fysiotherapeut helpt je om actief te blijven. Je krijgt voorlichting over verlichting van je pijn en leert je gewrichten handiger te bewegen en je spieren te versterken.

Dit zijn een paar conclusies van de Wereld Fysiotherapie dag, die dit jaar vooral ging over de fysiotherapeutische behandeling van artrose en andere reumatologische aandoeningen.

Fysiotherapie voor artrose

Tijdens de Wereld Fysiotherapie dag, waren dit de kernboodschappen over fysiotherapie voor artrose

  • Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening: 520 miljoen mensen over de hele wereld hebben artrose en 60% van de artrose gevallen betreft knie-artrose.
  • In een wereldwijde studie van 291 aandoeningen, werd heup- en knie-artrose gerangschikt als de 11e meest bijdragende aan invaliditeit.
  • De exacte oorzaak van artrose is onduidelijk. Risicofactoren die het risico op artrose verhogen, zijn onder meer: overgewicht of obesitas; een eerdere gewrichtsblessure of gewrichtsoperatie of een voorgeschiedenis van overmatig gewrichtsgebruik hebben; genetica.
  • Lichaamsbeweging is een eerstelijnsbehandeling voor artrose. Een fysiotherapeut kan advies en voorlichting geven over pijnverlichting en manieren om artrose te behandelen. Ze kunnen mensen met artrose leren hoe ze de gewrichtsbeweging kunnen verbeteren en spieren kunnen versterken.
  • Het is belangrijk dat mensen met artrose zo actief mogelijk blijven. Dit kan helpen de pijn te verbeteren, andere symptomen van artrose te verminderen en mensen te helpen onafhankelijk te blijven.
  • Slechts ongeveer een derde van de mensen met artrose zal in de loop van de tijd erger worden, en sommigen zien een verbetering in pijn en invaliditeit. Een fysiotherapeut kan u helpen om actief te blijven.

Wil je meer weten over hoe fysiotherapie voor artrose?

Lees de afbeeldingen onderaan dit artikel of druk op de knop hieronder om ons je vraag te stellen over fysiotherapie voor artrose.

Wereld Fysiotherapie dag over fysiotherapie voor artrose

De Wereld Fysiotherapie dag wordt elk jaar gehouden op 8 september, de dag dat de Wereldfederatie voor Fysiotherapie werd opgericht in 1951. In 2020 veranderde de Wereldfederatie voor Fysiotherapie haar naam in World Physiotherapy. Wereld Fysiotherapie dag is een dag waarop fysiotherapeuten het vak kunnen promoten om te laten zien welke belangrijke rol het beroep speelt voor de gezondheid en het welzijn van de wereldbevolking, het beroep beter te profileren en campagne te voeren uit naam van het beroep en zijn patiƫnten bij regeringen en beleidsmakers.

Deze informatie ontvingen wij van Fysionieuws en het KNGF

Meer informatie van over fysiotherapie, bewegen en artrose

19 februari 2024
fysiosportief-ervaring-rick-spierklachten-fysiotherapie

De ervaring met fysiotherapie voor zijn spierklachten van Rick bij Henk

Dit is voor het eerst sinds tijden dat ik terug denk aan het moment dat ik te horen kreeg dat ik de spierziekte Limb-girdle spierdystrofie heb. Het is relatief snel een onderdeel geworden van mijn dagelijkse doen en laten. Natuurlijk duurde... Lees verder

13 februari 2024
pieter-bouma-manueel-therapeut-groningen-fysiosportief

Maak kennis met Pieter, ervaren manueel therapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Pieter Bouma, parttime en nog maar kort officieel werkzaam binnen fysiosportief. Naar ik verwacht kan ik met mijn 40 jarige ervaring als fysiotherapeut, manueel therapeut, echografist van spieren en... Lees verder