FYSIOTHERAPIE VOOR EEN MORTON NUEROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een hielspoor.

Wat is een Morton neuroom?

In de voet lopen veel zenuwen en vertakkingen hiervan. Ook tussen de uiteinden van de middenvoetsbeentjes lopen veel zenuwen, in het gebied onder de bal van je voet. Op die plek kan zich een Morton neuroom voordoen. Dit is een irritatie van de zenuw waardoor op die plek extra zenuwweefsel wordt gevormd. Deze woekering is wel goedaardig, maar kan vervelende klachten met zich meebrengen. Doordat er sprake is van een irritatie van een sensorische zenuw betekent dit dat je de voet nog wel gewoon kan bewegen en geen uitval hebt van spieren. Alleen het gevoel is aangetast. Een Morton neuroom wordt tot wel 10x vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen, en kan zich op elke leeftijd voordoen.

Hoe ontstaat een Morton neuroom?

Een Morton neuroom ontstaat doordat de zenuw in je voet bekneld of beschadigd raakt, meestal tussen de derde en vierde teen. Vaak wordt de aandoening gezien in combinatie met een afwijking van de stand van de voet. Denk hierbij aan een platvoet, holvoet of spreidvoet. Ook een trauma van de voet kan de oorzaak zijn van een Morton neuroom. Verkeerde en te krap zittende schoenen zijn een duidelijke risicofactor waardoor de zenuw geïrriteerd of beschadigd kan raken.

Wat voel je van een Morton neuroom?

Vanwege de beknelling van de zenuw kan het zijn dat je pijn ervaart onder de bal van je voet, die kan uitstralen richting de tenen. De pijn neemt toe op het moment dat je de voet meer gaat belasten, of bij het dragen van krappe schoenen of hoge hakken. Doordat er sprake is van een sensorische zenuw, kun je gevoelloosheid, een doof gevoel, prikkelingen of tintelingen van de tenen merken. Op het moment dat je de voet ontlast vermindert de pijn, doordat de druk op de zenuw minder wordt. De pijn is voornamelijk aanwezig tussen de tweede en derde teen.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een Morton neuroom?

Het is belangrijk om hier niet te lang mee rond te lopen, maar tijdig naar een specialist te gaan om de voet te onderzoeken. Aangezien er verschillende factoren zijn die de klacht kunnen veroorzaken, zijn er ook verschillende behandelingen mogelijk. Het is dus belangrijk om te kijken waar jouw klacht precies vandaan komt, en hoe je dit kunt veranderen. Het kan nuttig zijn om een steunzool te dragen om de ruimte tussen je middenvoetsbeentjes te vergroten en daarmee de druk te verminderen op de zenuw. Het is belangrijk om de voet niet overmatig te belasten, en goede schoenen te dragen die de voet niet afknellen, vooral niet bij de voorvoet. Ook rekoefeningen van je kuiten en krachtoefeningen van de enkel en kuiten kunnen de klachten helpen voorkomen.

Hier kan ons team van voet fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een Morton neuroom

Allereerst onderzoeken wij de voet uitvoerig, om te kijken waar de klacht vandaan komt en wat er eigenlijk aan de hand is. Daarna doen wij lokaal onderzoek waarbij lokale drukpijn en het gevoel worden onderzocht. Als het nodig is maken we gebruik van een echo om de diagnose te bevestigen. Op het moment dat er sprake is van een Morton neuroom helpen wij u om de dagelijkse functionaliteit en activiteitenpatroon te verbeteren en op peil te houden. We maken samen een plan om uw specifieke behoeftes en doelen aan te pakken. Daarnaast gaan wij aan de slag met mobilisaties en oefeningen die de zenuwen bewegen en doen afglijden. Zo kunnen de symptomen verminderd worden. We gaan in de oefenzaal aan de slag voor het versterken van het onderbeen en enkel, en eventueel gebruiken wij tape om de druk op de zenuw wat te verminderen. Mocht dit niet baten, dan overleggen wij met de huisarts en de chirurg of een injectie met corticosteroïden of een operatieve ingreep een gepaste oplossing kan zijn.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een Morton neuroom, of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je voet

Voor meer informatie over de voet kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.