Vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering maakt fysiotherapeut toegankelijker
Een steeds grotere groep Nederlanders heeft geen aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie. Het gaat om ruim vier miljoen mensen, blijkt uit berekeningen van zorgdataverzamelaar Vektis, op verzoek van Nieuwsuur. Een deel kan die zorg zelf betalen, maar een groot deel ook niet. Deze patiënten krijgen nu niet de zorg die zij nodig hebben. Dit lazen wij in een artikel op de website van het NOS.
Komt fysiotherapie weer terug in de basisverzekering?
Terwijl in het ziekenhuis bij de dure specialist de wachtkamer vol zit – want die zorg is wél vergoed – zien fysiotherapeuten een tweedeling ontstaan: tussen mensen met en zonder geld. Minister Kuipers wil dat fysiotherapie vanaf 2025 weer terugkomt in het basispakket. Wat straks precies vergoed wordt is op dit moment onderwerp van intensieve gesprekken.
Een derde van de mensen die bij de huisarts aanklopt, komen daar voor fysieke klachten aan banden, spieren, pezen en gewrichten. Vaak betekent dat een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Fysiotherapeut Dirk Jan de Jong werkt sinds anderhalf jaar als praktijkondersteuner bij een huisarts in Den Haag. Hij zegt dat die doorverwijzingen goedbedoeld zijn, “maar in veel gevallen kan de fysiotherapeut het ook af”. Door tussenkomst van De Jong worden nu minder mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een foto of naar een specialist.
Juist om te voorkomen dat klachten verergeren, is fysiotherapie belangrijk, zegt Ellen Toet, fysiotherapeut in Ede en bestuurder bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). “Fysiotherapie is ook laagdrempelig. Maar die preventierol is er nu niet, omdat steeds minder mensen aanvullend verzekerd zijn”, zegt Toet. “En als ze wel aanvullend verzekerd zijn dan is het aantal behandelingen tegenwoordig vaak beperkt.” De aanvullende verzekeringen zijn de afgelopen jaren ontaard in een doolhof van regelingen, pakketten en dekkingen, vinden de professionals.
Hoe is de vergoeding van fysiotherapie?
Wil je meer informatie over de tarieven en vergoedingen van fysiotherapie? Lees onze informatie of stel ons je vraag via de knop hieronder.

Fysiotherapie in de basisverzekering geeft beteren en goedkopere zorg
De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders zonder aanvullende verzekering toegenomen tot 24,3 procent. Orthopedisch chirurg Freerk Jonkers, werkzaam in het ziekenhuis in Alkmaar, ziet die mensen wel naar hem toekomen. “Zorg in het ziekenhuis krijg je vergoed. Als mensen hun eigen risico opgebruikt hebben, dan hebben ze in dat jaar onbeperkt ziekenhuiszorg.”
Jonkers adviseert patiënten die bij hem aankloppen liever eerst een traject bij de fysiotherapeut. “Strikt genomen hoeven ze hier helemaal niet te komen. Ze kunnen prima bij de fysiotherapeut terecht. Het is voor deze mensen goedkoper om naar het ziekenhuis te gaan, maar niet altijd beter.” Dat beaamt fysiotherapeut De Jong: “Grote groepen mensen zouden betere én goedkopere zorg kunnen krijgen.”
Fysiotherapeut Toet ziet nu regelmatig patiënten die met moeite de behandelingen kunnen betalen. Soms zien ze daarom maar helemaal af van een behandeling. “Dan zijn mensen veel langer uit het arbeidsproces of loopt het herstel niet zoals het zou kunnen lopen. Met blijvende gevolgen.” Lees het hele artikel op de website van het NOS.