Bart beantwoordt 3 vragen over manuele therapie van fysiosportief

Hallo, mijn naam is Bart Wevers, manueel therapeut bij fysiosportief. Vanwege mijn interesse in wervelkolom gerelateerde klachten, heb ik de master Manuele Therapie gedaan. Deze specialisatie richt zich op de anatomie van de wervelkolom, de functies van gewrichten, het aanleren van nieuwe behandeltechnieken en klinisch redeneren. Door deze opgedane kennis en vaardigheden kan ik nekpijn, rugpijn en hoofdpijnklachten goed behandelen met manuele therapie. De terugkerende vragen die ik hierbij krijg heb ik verzameld. En hieronder beantwoord ik de eerste 3.

manueel-therapeut-bart-wevers-groningen-fysiosportief

Vragen over manuele therapie beantwoordt door manueel therapeut Bart van fysiosportief

Vraag 1: Is mijn houding een oorzaak van mijn klachten?
Een ‘goed’ postuur zorgt niet voor een verminderde kans op rugklachten. Het corrigeren van je houding geeft tevens geen garantie op een afname van je rugklachten. Sterker nog, het aannemen van een ‘goede’ houding geeft meer kans op rugklachten. Er bestaat dan ook niet een zogenaamde goede houding. Wij zeggen daarom, de enige houding is een nieuwe!

Vraag 2: Is tillen met een gebogen rug fout?
Er wordt nog regelmatig beweerd dat tillen met een gebogen rug schade geeft aan je rug of dat het voor pijnklachten kan zorgen. Hier is echter nooit iets van bewezen. Sterker nog, we weten inmiddels dat de druk op de discus en gewrichten in je rug exact hetzelfde is wanneer we vergelijken tussen een gebogen en gestrekte rug. Daarom zijn wij net zo fan van de oefening ‘Jefferson curl’ als de ‘deadlift’.

Vraag 3: Prikt dry needling spierknopen/triggerpoints kapot?
In fysiotherapieland is er een discussie over spierknopen/triggerpoints. Want bestaan ze nu wel of niet? Op dit moment spreken we liever over tenderness points, oftewel gevoelige plekken. De oude theorie voor dry needling is hiermee ontkracht. Dit gaat namelijk over het kapot prikken van de triggerpoints. Als deze er niet zijn, dan kan je ze moeilijk doen verdwijnen toch?

Het is een stuk complexer dan voorheen gedacht. Op dit moment denken we dat er een chemische reactie plaatsvindt in de spier en dat de pijnprikkel die de naald kan geven je pijnverwerking doet veranderen. Deze pijnvermindering kan ervoor zorgen dat je makkelijker beweegt en dat je minder gevoelig wordt voor nieuwe pijn. Soms zien we echter ook averechtse resultaten. Het is daarom belangrijk dat zowel therapeut als jij als patiënt evalueert hoe het gaat.

Lees meer over

Meer fysiotherapie informatie van fysiosportief

Als je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met de onderstaande informatie. Kun je het antwoord niet vinden? Druk dan op de knop hieronder en stel ons je vraag.

25 oktober 2024
fysiotherapie-voor-ouderen-fysiosportief-2

Als u ouder wordt, helpt onze fysiotherapeut Esther u om zelfstandig te blijven bewegen

Als u ouder wordt, helpt onze fysiotherapeut Esther u om zelfstandig te blijven bewegen. Ze biedt gerichte oefeningen en praktisch advies die aansluiten bij uw situatie en wensen. Wanneer bewegen door ouderdom lastiger wordt, kan Esther ook aan... Lees verder

09 oktober 2024
ervaring-fysiosportief-augustus-2024

De leukste ervaring bij fysiosportief in september 2024

Bankzitter of topsporter. In beweging blijven doen we samen! Daarom vragen we actief na hoe je onze behandeling ervaart. We leren hier altijd van en ontvangen soms zulke leuke reacties dat we er maandelijks een tegeltje van maken. Lees meer ervaringen bij fysiosportief Wil je... Lees verder