FYSIOTHERAPIE NA EEN LATARJET OPERATIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie na een na een latarjet operatie.

Wat is een latarjet operatie?

Tijdens een latarjet operatie zaagt de orthopeed een stukje bot af van je processus coracoïdeus – het ravenbek- uitsteeksel van je schouder – en plaatst deze met een paar schroeven aan de voorzijde van je schouderkom. Op deze manier wordt het kommetje van je schouder eigenlijk wat groter, en wordt een drempel gecreëerd om te voorkomen dat je schouder uit de kom gaat. De operatie duurt gemiddeld genomen ergens tussen de 60 – 90 minuten.

Wanneer krijg je een latarjet operatie?

De belangrijkste indicatie voor deze techniek betreft het aan de voorkant uit de kom gaan van de schouder, waarbij ook letsel aan het bot van de rand van het glenoid (het kommetje van de schouderkop) heeft plaatsgevonden. Andere indicaties kunnen zijn als je bijvoorbeeld hypermobiel bent, een eerdere schouder- operatie hebt gehad met onvoldoende resultaat of in geval van een instabiele schouder terwijl je op hoog niveau een (contact)sport beoefent. Let wel, elke schouderoperatie is uniek en daardoor ook de keuze van de orthopeed. Het is maatwerk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een latarjet operatie?

De latarjet-techniek is niet de enige operatie die gebruikt wordt om een schouder te stabiliseren. Bij een Bankart stabilisatie bijvoorbeeld worden alleen de weke delen aan de voorkant van het kommetje verstevigd. De kans op terugkeer van de instabiliteit is bij een Bankart-repair echter een stukje groter, en ook gaat het herstel wat minder snel. Wat dat betreft is het voordeliger om te gaan voor een latarjet-procedure.

Nadelen van deze techniek zijn dat er een grotere kans op complicaties bestaat tijdens de operatie. Denk hierbij aan beschadigde zenuwen, botbreuk of infecties. De operatie is immers een stuk gecompliceerder aangezien er een stukje bot afgezaagd moet worden en ergens anders moet worden bevestigd. Daarom is het belangrijk voor deze procedure een ervaren schouderchirurg in te schakelen. Ook is er een iets hogere kans op slijtage in het schoudergewricht na deze operatie.

Wat kun je zelf doen voorafgaand aan een latarjet operatie?

Het is belangrijk om, voor je de operatie ingaat, alvast flink aan de slag te gaan met het stabiliseren en versterken van je schouder. Je kunt je voorstellen dat je na de operatie de schouder een hele tijd niet fatsoenlijk kunt gebruiken, en daarom is het erg handig als hij van tevoren zo goed mogelijk is getraind, zodat het spiergeheugen in de schouder na de operatie ook snel weer geactiveerd kan worden. Hoe meer je voor je operatie doet, hoe sneller het herstel na de operatie.

De fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Zoek hiervoor wel een gespecialiseerde therapeut in de schouder, aangezien de pre-operatieve fase voor jouw schouderoperatie erg belangrijk is en een goede training essentieel voor een geslaagde revalidatie. Zorg ook dat je de andere arm meetraint, en niet alleen de schouder waar het om draait.

Ons team van schouder fysiotherapeuten kan jou hier goed bij helpen.

Wat mag ik wanneer na een latarjet operatie?

Na de operatie
Kort na de operatie start je met fysiotherapie. Het is namelijk van groot belang om direct na de operatie te beginnen met bewegen om zo de schouder beweeglijk te houden, littekenverklevingen tegen te gaan en geen verkeerd bewegingspatroon aan te leren in de eerste, vaak pijnlijke, fase na de operatie. Aan deze eerste fase zijn een aantal belangrijke leefregels verbonden. Verder zal ter sprake komen wanneer je welke activiteiten weer kunt uitvoeren. Let wel op dat dit per patiënt kan verschillen dus overleg altijd goed met jouw fysiotherapeut.

Douchen
De eerste week mag de wond niet doorweekt raken, dus ga niet in bad of zwemmen. Vanaf de tweede dag mag er wel gedoucht worden. Eerst nog zonder zeep of crème op de wondjes. Wees wel voorzichtig bij het afdrogen. Doe dit dan ook deppend, om te voorkomen wondjes open gaan.

Sling gebruik
Week 1: 24 uur per dag dragen. Week 2: Sling alleen af voor oefeningen. Week 3: langzaam aan afbouwen overdag. Slapen geschied op dit moment nog steeds met sling. Verder doe je er verstandig aan om rustige elleboog pols en hand oefeningen te doen. Op deze manier blijven deze gewrichten soepel.

Mobiliteit
Om goed te herstellen is het belangrijk dat de volgende bewegingsgrenzen niet overschreden worden: Week 1-3: – Geen actieve bewegingen. De arm mag absoluut niet naar buiten draaien of zijwaarts opgeheven worden. Week 4-6:- Actief mag je de arm tot net boven schouderhoogte optillen, mits dit pijnvrij is en licht naar buiten draaien. Passief mag de arm opgetild worden tot dat de elleboog op ooghoogte is en mag de arm tot 45 graden naar buiten gedraaid worden Week 7-9:- Actief mag je de arm opheffen tot elleboog op ooghoogte is mits dit pijnvrij is en mag er tot de pijngrens naar buiten draait worden. Passief mag de arm iets verder dan de aangegeven actieve grenzen bewogen worden. Week 10-13:- Zodra het pijnvrij is mogen alle volledige bewegingen gemaakt worden.

Werken 
Wanneer je weer aan het werk kan is helemaal afhankelijk van jouw beroep. Wij raden aan om in ieder geval de eerste 3 weken na de operatie niet te gaan werken omdat het lichaam dan veel energie nodig heeft om te herstellen van de operatie en om complicaties tegen te gaan. Hierna is het afhankelijk van jouw beroep. Iemand die zijn schouder tijdens het werk niet belast zal na de eerste 3 weken weer kunnen beginnen met werken. Maar voor iemand die moet tillen of op andere wijze de schouder belast tijdens het werk zal dit langer duren. Voor vragen hierover kun je het beste stellen aan jouw fysiotherapeut en/of bedrijfsarts.

Hardlopen
Als de revalidatie naar wens verloopt en ook een normaal beloop kent mag er na ongeveer 8 tot 12 weken gestart worden met hardlopen op de loopband. Als dit goed gaat mag dit geleidelijk aan worden opgebouwd naar buiten hardlopen.

Sporten
Na ongeveer 3 maanden begint u weer met sportspecifieke oefeningen. De schouder zal na 5 à 6 maanden voor dagelijkse activiteiten enminder belastende sporten al sterk genoeg zijn, maar voor zwaardere belasting zoals bovenhandse sporten is nog een extra revalidatiefase nodig.Deze laatste fase duurt nog eens ongeveer 6 weken. Gedurende deze fase wordt er hard gewerkt aan sport- specifieke bewegingen en belastingen. Afhankelijk van jouw gewenste sportniveau zal de nadruk op verschillende oefeningen moet- en liggen. Samen met de (sport)fysiotherapeut wordt er gefaseerd gewerkt richting sporthervatting.Na de operatie en de revalidatie zal de schouderstabieler en sterker aanvoelen en kunt u metmeer vertrouwen uw sport en dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

Fysiotherapie bij een latarjet operatie

Al vanaf de dag na de operatie zul je naar de fysiotherapeut gaan. Zorg dus dat je alvast van tevoren een afspraak maakt, zodat je dit niet meer hoeft te doen na je operatie. De fysiotherapeut helpt jou met oefeningen die je in deze fase mag doen. Dit betreft onder andere pendeloefeningen en oefeningen van de pols en elleboog. De schouder zelf moet je eerst nog met rust laten zodat het weefsel kan herstellen. De schouder kan nog erg pijnlijk en gezwollen zijn, en je arm wordt in deze fase ondersteund met een draagband (shoulder immobilizer) of een mitella zodat de schouder niet teveel wordt belast.

Bij een open latarjet-procedure worden de wondjes met onderhuidse hechtingen dicht- gemaakt. Deze lossen vanzelf op na zo’n 6 tot 8 weken. Bij een scopische latarjet-procedure (wordt weinig gedaan), waarbij de chirurg door kleine gaatjes werkt, zullen de steekgaatjes aan het einde van de operatie gehecht of afgeplakt worden. Na ongeveer 2 weken worden deze hechtingen door uw huisarts verwijderd.

Heb je een vraag over fysiotherapie voor bij een latarjet operatie of wil je hier een afspraak voor maken?

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatie over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.