Sportfysiotherapie helpt kitesurfers bij de revalidatie van schouderblessures

Kitesurfen is een hoog energetische watersport die zeker de afgelopen jaren onwijs aan populariteit heeft gewonnen. De combinatie van kracht, behendigheid en adrenaline maakt het tot een uitdagende activiteit voor zowel amateurs als professionele kitesurfers. Helaas brengt deze sport ook het risico op blessures met zich mee. Bijvoorbeeld aan de schouder.

Sportfysiotherapie voor schouderblessures van kitesurfers

Schouderblessures zijn een veelvoorkomend letsel bij kitesurfers, en het is van cruciaal belang dat je na een schouderlblessure de juiste begeleiding krijgt om het herstelproces optimaal te krijgen. Hier komt het belang van sportfysiotherapeuten naar voren.

Onze sportfysiotherapeut Leon is zelf fanatiek kitesurfer en behandelt regelmatig kitesurfers met blessures. Hij heeft hierover een artikel geschreven op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg.

schouderblessure-kitesurfen-sportfysiotherapie-fysiosportief

Een schouderblessure behandelen met sportfysiotherapie

Een voorbeeld van een veel voorkomende schouderblessure van kitesurfers is een schouderluxatie. Een letsel waarbij de schouder uit de kom raakt. Kitesurfers lopen een verhoogd risico op dit letsel vanwege de aard van de sport, waarbij o.a. de schouders onder grote druk worden gezet tijdens het vasthouden van de bar/kite en het uitvoeren van tricks.

Sportfysiotherapeuten spelen een essentiƫle rol in het revalidatieproces van kitesurfers na een schouderluxatie. Sportfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van sportgerelateerde blessures en hebben uitgebreide kennis van de biomechanica van het lichaam, de sport en in dit geval de schouder. Hun expertise stelt hen in staat om een individueel behandelplan op te stellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de sporter.

Het werk van een sportfysiotherapeut begint met een grondige evaluatie van de blessure en de bijbehorende fysieke beperkingen. In nauwe samenwerking met de patiƫnt worden de revalidatiedoelen bepaald en een plan opgesteld om deze te bereiken. Dit omvat vaak een combinatie van oefeningen, mobilisatietechnieken en krachttraining om de stabiliteit, flexibiliteit en kracht van de schouder te verbeteren.

In dit artikel

15 april 2024
knie-fysiotherapeut-groningen-fysiosportief-leon

Knie fysiotherapeut Leon van fysiosportief was op bezoek bij OCON Orthopedische kliniek te Hengelo

Hallo, ik ben Leon Meijer en als gepassioneerd knie fysiotherapeut van fysiosportief Groningen, stapte ik op een prachtige dinsdagochtend rond 7.15 uur het gebouw van OCON Orthopedische kliniek te Hengelo binnen. Ooit vroeg Roy A.G. Hoogeslag om eens... Lees verder

09 april 2024

Esther Kort helpt u met fysiotherapie voor ouderdomsklachten

Misschien heeft u haar al eens zien rondlopen, maar dit is onze collega Esther bij fysiosportief. Wij hebben twee Esthers in ons team. Maar Esther Kort is degene die graag werkt met mensen die al wat langer meegaan, de 65 plussers. Met haar positieve,... Lees verder