5 fabels over stabiliteitstraining ontkracht door fysiotherapeut Esther van fysiosportief
Hoi, ik ben Esther fysiotherapeut en manueel therapeut in opleiding bij fysiosportief. Ik ben vooral geïnteresseerd in klachten aan spieren en gewrichten. Ik kan je hierbij onder andere helpen met dry needling en manuele technieken. Daarnaast vind ik het leuk om bezig te zijn in de oefenzaal en sportspecifieke oefeningen te geven. Bijvoorbeeld voor je stabiliteit. Hierbij ontdek ik nogal eens wat fabels die ik hieronder graag ontkracht!
Fabel 1. Stabiliteitstraining is alleen voor ouderen of geblesseerden
Veel mensen denken dat stabiliteitstraining alleen nuttig is voor beginners, ouderen of mensen die herstellen van een blessure.
Feit: Stabiliteitstraining is waardevol voor iedereen, van beginners tot professionele atleten. Het verbetert balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn, wat essentieel is op elk fitnessniveau.
Fabel 2. Je hebt dure apparatuur nodig voor stabiliteitstraining
Er wordt vaak gedacht dat je dure apparatuur zoals balance boards of stabiliteitsballen nodig hebt voor effectieve stabiliteitstraining.
Feit: Hoewel speciale apparatuur nuttig kan zijn, kun je ook zonder enige apparatuur werken aan je stabiliteit. Oefeningen zoals planken, eenbenige squats en lunges zijn effectieve manieren om je stabiliteit te verbeteren zonder extra hulpmiddelen.
Fabel 3. Stabiliteitstraining is alleen nuttig voor de core
Veel mensen associëren stabiliteitstraining uitsluitend met core-oefeningen.
Feit: Hoewel de core een belangrijk onderdeel is, richt stabiliteitstraining zich ook op het verbeteren van de stabiliteit van andere gewrichten zoals de enkels, knieën en schouders. Het hele lichaam profiteert van een evenwichtige stabiliteitstraining.
Fabel 4. Stabiliteitstraining is niet intensief genoeg om resultaten te zien
Er is een misvatting dat stabiliteitstraining niet intensief genoeg is om bij te dragen aan spieropbouw of om verschil te maken in fitnessniveau.
Feit: Stabiliteitstraining kan zeer uitdagend zijn, vooral als je progressieve overbelasting toepast en geavanceerde oefeningen uitvoert. Het kan de spieruithoudingsvermogen, kracht en coördinatie aanzienlijk verbeteren, wat leidt tot betere prestaties in andere vormen van fysieke activiteit.
Fabel 5: Krachttraining vervangt stabiliteitstraining
Sommige mensen denken dat krachttraining stabiliteitstraining kan vervangen.
Feit: Krachttraining en stabiliteitstraining zijn beide essentieel en vullen elkaar aan. Krachttraining bouwt spierkracht op, terwijl stabiliteitstraining helpt bij het verbeteren van balans en coördinatie. Samen zorgen ze voor een evenwichtig en functioneel sterk lichaam, wat het risico op blessures vermindert en prestaties verbetert.
Lees meer over
- Fysiotherapeut en manueel therapie i.o. Esther Komrij van fysiosportief
- Fysiotherapie van fysiosportief
- Manuele therapie van fysiosportief
- Stel je vraag over fysiotherapie aan fysiosportief
- Maak je afspraak bij fysiosportief
Meer fysiotherapie informatie van fysiosportief
Als je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met de onderstaande informatie. Kun je het antwoord niet vinden? Druk dan op de knop hieronder en stel ons je vraag.