Fysiotherapie voor achillespeesklachten uitgelegd door Henk van fysiosportief

Achillespeesklachten in het kort

 • Een achillespeesblessure ontstaat door (relatieve) overbelasting van de achillespees.
 • Bij een achillespeesblessure voel je een paar centimeter boven je hiel pijn.
 • De blessure komt vooral voor bij hardlopers en sporters die ‘explosieve’ bewegingen en sprongen maken.
 • Meestal ontstaat een achillespeesblessure geleidelijk.
 • Als je net klachten hebt, kun je zelf veel doen om te voorkomen dat het erger wordt.
 • Als je je snel laat behandelen, kun je meestal snel en volledig herstellen.

Wat zijn achillespeesklachten?

De achillespees moet je zien als een soort kabel die de kracht van je kuitspieren overbrengt op je hielbeen. Dit zorgt er onder meer voor dat je kunt lopen. Bij een achillespeesblessure is over het algemeen de achillespees overbelast geraakt. Hierdoor zijn er kleine pees beschadigingen ontstaan. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk en weet je dus ook niet wanneer het nu precies is begonnen.

Hoe ontstaan achillespeesklachten?

Een achillespeesblessure kun je oplopen als je de pees meer belast dan gewoonlijk. Overbelasting van de pees kan veroorzaakt worden door herhaalde of langdurige belasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen. Verandering van ondergrond of schoenen kunnen ook zorgen voor overbelasting op de pees. Achillespeesblessures komen vaak voor bij bijvoorbeeld hardlopers en sporters die veel explosieve bewegingen en sprongen maken. Ook als je niet sport kun je een achillespeesblessure krijgen.

Welke klachten horen bij achillespeesklachten?

Als je een achillespeesblessure hebt zijn de eerste tekenen vaak pijn of stijfheid. Dit voel je meestal op je pees boven je hielbeen bij het opstaan. De pijn verdwijnt in eerste instantie meestal snel. Soms kan de achillespees verdikt en rood zijn.

Als je achillespees klachten hebt kunnen ze als volgt toenemen:

 • Alleen stijfheid en/of pijn de ochtend na een bepaalde activiteit/sport.
 • Ook pijn en of stijfheid tijdens de warming-up en na afloop van de activiteit/sport.
 • Pijn en of stijfheid tijdens een warming-up, die vervolgens afneemt en weer terugkomt tijdens en na de activiteit/sport.
 • Constante pijn tijdens een activiteit en de eerste dagen erna.
 • Constante pijn tijdens activiteiten in het dagelijks leven.

Achillespeesklachten behandelen met fysiotherapie

Als fysiotherapeut kunnen wij jou helpen bij het vergroten van de belastbaarheid van je achillespees. Wij kunnen je adviseren over het verhogen of juist verlagen van de belasting en kunnen oefeningen voorschrijven en met je doornemen. Het oefenschema is vooral gericht op versterking van je kuitspieren en de achillespees. Het kan zijn dat ook andere factoren van invloed zijn en het spreekt voor zich dat deze dan ook worden aangepakt.

Een operatie aan de achillespees zorgt lang niet altijd voor verbetering van de klachten. Dit wordt dan ook weinig gedaan. Mocht je toch geopereerd zijn aan je achillespees, dan kunnen wij van fysiosportief je goed helpen bij het gedoseerd opbouwen van je spiermassa en je conditie zodat jij zo snel als mogelijk maar zeker ook zo verstandig als mogelijk weer kan sporten/bewegen.

Fysiotherapie voor achillespeesklachten door Henk van fysiosportief

Hallo, ik ben Henk, fysiotherapeut bij fysiosportief en gespecialiseerd in fysiotherapie voor enkelklachten en achillespeesklachten. Achillespees klachten zijn namelijk goed te behandelen doormiddel van fysiotherapie. Dit geldt zeker als je je in een vroeg stadium laat behandelen. De klacht kan dan meestal relatief snel en volledig herstellen. De meeste mensen met lichte klachten aan de achillespees zijn na tien tot twaalf weken klachtenvrij.

achillespees-fysiotherapie-groningen-fysiosportief

Vragen over fysiotherapie beantwoord door een fysiotherapeut van fysiosportief

Wat gebeurt er als de manueel therapeut mijn rug kraakt? Wat zijn triggerpoints? Hoe kan ik mijn schouder zelf stabiel maken? Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren. Daarom leggen de fysiotherapeuten van fysiosportief elke maand een onderwerp over fysiotherapie aan je uit.

17 juli 2024
fysio-rutger-van-der-veen-fysiosportief-groningen-

Maak kennis met Rutger, voetballer en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Rutger van der Veen en ben sinds kort werkzaam bij fysiosportief. Daarnaast, ben ik ook als fysiotherapeut werkzaam bij de KNVB jeugd. Daar werk ik met enthousiaste/getalenteerde voetballers. Zelf... Lees verder

12 juli 2024
aanhoudende-pijn-chronisch-fysio-groningen-fysiosportief

Lotte en Laurens beantwoorden 5 vragen over fysiotherapie voor aanhoudende pijn

Hallo, wij zijn Lotte en Laurens, psychosomatisch fysiotherapeut en fysiotherapeut bij fysiosportief. Wij zijn geïnteresseerd in de wederzijdse invloed van de mentale en de fysieke gesteldheid van de mens. En wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan alleen je bewegingsprobleem.... Lees verder